Design: Kristina Stark

 

Kristina Stark is een Zweedse designer. Ze heeft in Stockholm en in London industrieel ontwerp gestudeerd. Jarenlang heeft Kristina Stark producten en accessoires voor het huis, de keuken en voor op de eettafel ontworpen.

Het merk Design: Kristina Stark heeft ze opgericht om haar eigen producten te ontwerpen en produceren om modern design en echt vakmanschap te combineren. Veel van haar producten behoren ondertussen al tot de klassiekers en zijn te vinden in muesum shops, design shops en bij interieur design retailers. Design: Kristina Stark werd al 4 keer genominneerd voor de Formex Formidable. Haar lijn Café in het voorjaar 2012 bracht haar veel attentie en werd oa genomineerd voor de Formex Formidable en won de “Porcelain of the year 2012” vn het blad Residence. Haar lijn Rotan won ook de Formex Formidable 2013. En haar lijn Still Life Series kreeg de Elle Decoration Design Awards 2016.

Iemand zei dat haar design taal haar oorsprong vindt in Scandinavië. Dat haar producten een verbintenis zijn van Noordse cultuur en traditie met hedendaagse vraag naar form en functionaliteit. Verpersonificeerde eenvoud. Het resultaat is alledaagse voorwerpen. Dingen om te gebruiken. Gemaakt om te blijven.

Kristina zegt: “Mijn motivatie is het verlangen om alledaagse voorwerpen voor elke dag en situatie te ontwerpen. Mensen die deze voorwerpen elke dag gebruiken en er plezier aan hebben. Voorwerpen die gemaakt zijn om keer op keer weer te gebruiken. Elke dag. Eenvoudige voorwerpen die ook naar jaren nog hun charme en karakter behouden. Ik word blij van een zorgvuldig berekende geometrie van een boog in mijn handpalm. Misschien maar een miniem detail maar een die niet onderschat mag worden. Ik ben constant op zoek naar eenvoud. Juist om deze essentie te vinden. Om het hart van het voorwerp te vinden. Hoe vaak heb ik wel niet moeite ervoor gedaan om de perfecte vorm zonder overbodige lijnen en decoratieve elementen te vinden? Het overbodige weglaten – dat is de uitdaging. Het is veel makkleijker om iets toe te voegen dan iets weg te nemen. De grote waarde van het kleine detail. Eenvoud is een slim doel.”